Languages

Mosqpedia

Imam Reza Complex Mosque


Urban and Architectural


The main idea of correlation and interrelationship between different social groups and encouraging the presence of the new generation in the complex, is reflected in the final form of the Shabestan which was shaped by the idea of interlocking hands as a symbol of unity and social cohesion. Following this main form, the side wings of the building with the supplementary functions rise from and rest on the ground to create an innovative form visually.

Description


The main form of the Shabestan, with the grandeur of a religious space, provides the opportunity of a unique experience to fulfill the immemorial ambition to connect with the Creator and feel the symbolic form of the dome. This immediate and elucidate connection is also formed by a sunken courtyard as one of the characteristics of Persian architecture, which allows the users to get away from the exterior crowd and perceive the building in a tranquil space.

Details

Location

Tehran Province, Tehran, Imam Hossein Square, Iran

Architect Name

Saeed reza Boreiri - Samaneh Ghasempour

Year of Build

2012

Area

6500.0 sqm

Drawings

Map

Urban and Architectural

The main idea of correlation and interrelationship between different social groups and encouraging the presence of the new generation in the complex, is reflected in the final form of the Shabestan which was shaped by the idea of interlocking hands as a symbol of unity and social cohesion. Following this main form, the side wings of the building with the supplementary functions rise from and rest on the ground to create an innovative form visually.

Description

The main form of the Shabestan, with the grandeur of a religious space, provides the opportunity of a unique experience to fulfill the immemorial ambition to connect with the Creator and feel the symbolic form of the dome. This immediate and elucidate connection is also formed by a sunken courtyard as one of the characteristics of Persian architecture, which allows the users to get away from the exterior crowd and perceive the building in a tranquil space.