Languages

Cyberjaya Mosque


Urban and Architectural


The mosque is designed to be more than a place of worship and as a local centre for Islamic activities. It is situated on a 100-acre site which will eventually be part of the new University Islam Malaysia campus and forms an integral part of the overall development complex. Another architectural practice, W&W Architect was responsible for the design of the master plan of the university campus, which includes the mosque location, and its layout concept is based on a pending or the royal belt buckle. The design of the mosque is contemporary modern and incorporates traditional Islamic design elements. The goal of the design is to portray Islam as a progressive religion, as well as to reflect the simplicity and purity of modern Malaysian mosque architecture. The mosque was designed in line with the vision of Cyberjaya being a green city of the future. The main emphasis of the design is towards a more modern approach rather than the conventional postmodern typology, emphasising the building’s sustainability elements, but retaining the spiritual design essence of Islam.

Description


The mosque and its supporting buildings were designed to fit into the master plan for the future University Islam Malaysia which will be built over the remaining 90 acres site. With the landscape allocation, we ensure that the mosque will be surrounded by a landscape of both scented plants and plants that will express the concept of the mosque within a garden. Floral trees are mixed with the structural form of the plants. Shrubs are planted to provide a visually pleasing setting that accentuated the tropical setting. The parking spaces are designed with the use of grass Crete that reduces the hard surface area. The grass is expected to grow and cover most of the concrete pavers.

Details

Location

63000, Selangor, Malaysia

Worshippers

8300

Architect Name

ATSA Architects

Year of Build

2015

Area

8782 sqm

Drawings

Map

Urban and Architectural

The mosque is designed to be more than a place of worship and as a local centre for Islamic activities. It is situated on a 100-acre site which will eventually be part of the new University Islam Malaysia campus and forms an integral part of the overall development complex. Another architectural practice, W&W Architect was responsible for the design of the master plan of the university campus, which includes the mosque location, and its layout concept is based on a pending or the royal belt buckle. The design of the mosque is contemporary modern and incorporates traditional Islamic design elements. The goal of the design is to portray Islam as a progressive religion, as well as to reflect the simplicity and purity of modern Malaysian mosque architecture. The mosque was designed in line with the vision of Cyberjaya being a green city of the future. The main emphasis of the design is towards a more modern approach rather than the conventional postmodern typology, emphasising the building’s sustainability elements, but retaining the spiritual design essence of Islam.

Description

The mosque and its supporting buildings were designed to fit into the master plan for the future University Islam Malaysia which will be built over the remaining 90 acres site. With the landscape allocation, we ensure that the mosque will be surrounded by a landscape of both scented plants and plants that will express the concept of the mosque within a garden. Floral trees are mixed with the structural form of the plants. Shrubs are planted to provide a visually pleasing setting that accentuated the tropical setting. The parking spaces are designed with the use of grass Crete that reduces the hard surface area. The grass is expected to grow and cover most of the concrete pavers.